FR de Ciclism tratează cu indiferență situația lui Vlad Dascălu: „Nu are sens să facem valuri”

Articol de Gigi Grigorescu - Publicat luni, 12 februarie 2024, ora 16:23,
Vlad Dascălu
Vlad Dascălu

Preşedintele Federaţiei Române de Ciclism, Cătălin Sprinceană nu are motive de îngrijorare privind o eventuală suspendare a lui Vlad Dascălu.

Vlad Dascălu a ratat trei controale antidoping, dar FR de Ciclism ignoră situația: „Nu are sens să facem valuri

Antrenorul şi medicul de la paraciclism Sorin Matican a declarat recent că Vlad Dascălu a ratat trei controale antidoping, nefiind găsit în locaţia comunicată iniţial.

Sorin Matican nu are niciun mandat din partea federaţiei să ne reprezinte, să comunice sau să discute în numele federaţiei.

Dânsul este antrenor la paraciclism, este responsabil cu activitatea de paraciclism şi medic în relaţia dintre federaţie şi Agenţia Naţională Anti-Doping.

Dar nu are niciun mandat să vorbească în numele federaţiei şi să se lanseze în nişte afirmaţii. Sincer, cred că dacă subiectul ăsta îl scormonim, mi-e teamă că îi facem rău lui Vlad, pentru că noi nu avem informaţii oficiale.

Nu ştiu ce informaţii are dl Matican, dar nu cred că are sens momentan să tragem vreo concluzie sau să facem valuri.

O să avem o discuţie cu dl Matican şi o să dezbatem problema în cadrul conducerii federaţiei. Noi suntem într-o situaţie în care nu avem niciun detaliu de dat, nu ştim.

Sincer nu cred că sunt motive de îngrijorare. Vlad a făcut zeci de teste antidoping anul trecut, la Cupa Mondială, peste tot. Nici nu pot să concep asemenea scenarii”, a spus Sprinceană, potrivit AGERPRES.

Un sportiv este considerat dopat și când nu a fost supus controlului de trei ori la rând

Conform regulamentului, un sportiv este considerat dopat nu doar când este testat pozitiv, ci și atunci când nu a fost supus controlului de trei ori la rând. Iar Dascălu se află în această situație.

Pe cale de consecință, el riscă să rateze prezența la Jocurile Olimpice de la Paris. El încă nu este calificat, din cauza sistemului mai complicat, comparativ cu alte sporturi.

Concret, România va avea două locuri alocate în proba de cross-country, iar la Paris vor ajunge sportivii care au avut cele mai bune rezultate competițiile de dinaintea JO.

Forul internațional va anunța pe 26 mai lista completă a sportivilor și sportivelor care vor concura la Paris.

FR de Ciclism transmite că Vlad Dascălu se pregăteşte pentru noul sezon

Vlad Dascălu urmează să concureze pentru prima oară în acest sezon la un concurs de pregătire, la Banyoles, în zilele de 24 şi 25 februarie.

Nu am reuşit să discut cu Vlad încă, dar ţin legătură cu antrenorul lui şi de aia spun că nu e nimic de îngrijorat.

I-am făcut de săptămâna trecută licenţă pe 2024 emisă pe clubul Dinamo şi va participa curând la o competiţie la Banyoles, în Spania, unde se pregăteşte pentru noul sezon”, a precizat preşedintele FRC.

În 2023, Dascălu a câștigat aurul Jocurile Europene de la Cracovia – Malopolska (Polonia), în cursa de mountain bike.

De asemenea, s-a clasat pe locul 5 în proba de cross-country olimpic, în concursul de mountain bike din cadrul Campionatelor Mondiale de ciclism de la Glasgow.

Ciclistul român a fost al 11-lea, cu 916 puncte, în ierarhia finală a Cupei Mondiale de mountain bike, cu două clasări pe podium (locul 3) în etapele din Franţa şi Italia.

Vlad Dascălu