Halep și Buzărnescu, între starurile WTA care au marcat sezonul 2018

Articol de Realitatea Sportivă - Publicat joi, 27 decembrie 2018, ora 16:57,
buzarnescu-halep
buzarnescu-halep

Simona Halep și Mihaela Buzărnescu se regăsesc printre cele 12 jucătoare alese de WTA pentru performanțele deosebite din sezonul 2018. Halep, liderul clasamentului mondial, este în fruntea acestei liste, în special pentru triumful de la Roland Garros.

Simona Halep (27 de ani) a încheiat al doilea an consecutiv pe locul 1 WTA. În 2018, constănțeanca a câștigat primul ei turneu de Mare Șlem, pe zgura de la Roland Garros. Se adaugă trofee la Shenzhen (China) şi Montreal, dar și finale la Openul Australiei, Roma şi Cincinnati (SUA).

Amprentele numărului 1 mondial au fost peste tot în sezonul 2018. Oricine a vrut să facă o listă cu cele mai memorabile meciuri din 2018 a regăsit numele ei repetându-se de fiecare dată, fie ca protagonistă sau ca participantă în cele mai captivante dueluri ale anului. Fie că a fost tripleta de meciuri de trei seturi dramatice de la Openul Australiei, cu Lauren Davis, Angelique Kerber şi Caroline Wozniacki, fie cele două săptămâni de mare intensitate fizică din vară, la Montreal şi Cincinnati, sau curajosul efort pentru a câştiga în sfârşit primul ei titlu major, la Roland Garros, 2018 a fost anul în care Halep a făcut un pas mare în față şi a fost jucătoarea momentului de mai multe ori„, notează site-ul WTA.

Deși nu a participat la Turneul Campioanelor din cauza unei accidentări la spate, Simona are cel mai bun procentaj de victorii în circuitul WTA în 2018, 80,7%. A participat la 17 turnee, a obţinut 46 de victorii şi a pierdut 11 partide.

Halep a fost aleasă ‘Jucătoarea anului’ și ‘Campioana Mondială ITF’, primind și trofeul pentru ‘Lovitura anului’.

Mihaela Buzărnescu (30 de ani, locul 24 WTA) a fost, de asemenea, remarcată de Asociația Tenisului Feminin (WTA).

Revenirile pe final de carieră nu sunt ceva nou în circuitul WTA. Dar o ascensiune pe final de carieră… este ceva dincolo de raritate. Într-un sport aflat în constantă evoluţie, Mihaela Buzărnescu, în vârstă de 30 de ani, a reprezentat o uluitoare reamintire că succesul la final de carieră poate apărea. Acum doi ani, Buzărnescu era în afara Top 500 WTA şi nu jucase niciodată pe tabloul principal al unui turneu de Mare Șlem din cauza accidentărilor. Brusc, la 28 de ani, corpul româncei s-a vindecat şi a decis să-i ofere carierei ei o ultimă șansă. Rezultatele au fost uimitoare.

După ce s-a plimbat prin circuitul ITF în 2017 şi s-a calificat în premieră pe tabloul principal al unui turneu de Mare Șlem, Buzărnescu a devenit una dintre cele mai periculoase forţe în 2018. Ea a obţinut prima victorie împotriva unei jucătoare din Top 10 în primăvară, în faţa letonei Jelena Ostapenko la Doha, şi a jucat cel puţin semifinale la cinci turnee. În total, ea a jucat trei finale şi a câştigat primul titlu WTA la San Jose. Acea victorie a propulsat-o în Top 20 WTA, o uluitoare ascensiune, după ce a fost clasată în afara Top 100 cu 12 luni înainte„, scrie site-ul WTA.

HalepwtaBuzarnescutopmihaela buzărnescusimona halep