Mario Marinică, despre aventura statului Malawi la Cupa Africii: ”Am cântat toți aceeași melodie. Am devenit legende”

Articol de Realitatea Sportivă - Publicat vineri, 04 februarie 2022, ora 21:56,
Mario Marinică
Mario Marinică

Mario Marinică a participat cu naționala statului Malawi la Cupa Africii pe Națiuni, acolo unde a ajuns până în faza optimilor de finală.

În grupe, Malawi a înregistrat următoarele rezultate: Guinea, 0-1, Zimbabwe, 2-1, și Senegal, 0-0. În optimi, naționala din partea de sud a Africii a fost eliminată de reprezentativa Marocului, scor 1-2.

La ediția din 2022, din Camerun, Malawi a fost la cea de-a treia participare la Cupa Africii pe Națiuni, iar în acest an a trecut mai departe de grupe pentru prima dată.

Astfel, performanța realizată de Mario Marinică pe banca celor din Malawi este una impresionantă, iar tehnicianul de 57 de ani a povestit ce înseamnă pentru el această experiență.

CITEȘTE ȘI –>> VIDEO | A doua finalistă a Cupei Africii pe Națiuni a fost stabilită în urma loviturilor de departajare

Am obținut postul prin concurs. A fost un anunț republicat de două ori, am aplicat mai mult din inerție. Nu prea mă gândeam că voi fi ales, fiindcă, în general, astfel de joburi sunt deja asigurate la nivel de continuitate înainte să se elibereze locul. Au existat însă acum 13 CV-uri depuse și, în final, am bătut palma. Pentru mine nu era o noutate totală, fiindcă mai lucrasem în apropiere, în Africa de Sud, unde avusesem în lot chiar doi fotbaliști din Malawi. Unul dintre ei a ajuns acum internațional.

Oamenii sunt foarte entuziaști, docili, înțelegători, iubesc fotbalul la nebunie. E un mod de a mai uita de necazuri. Chiar la început, mi-am făcut timp să bat țara în lung și-n lat timp de două săptămâni, fiindcă am vrut să înțeleg situația economică, socială, sportivă. Să iau contact cu mentalitățile locale. Era un demers necesar pentru a pune apoi toate informațiile cap la cap spre a face o strategie coerentă pentru federație, ancorată în realitățile și necesitățile din Malawi.

CITEȘTE ȘI –>> Tragedie pe terenul de fotbal. Un jucător de 21 de ani a murit

I-am surprins însă cu organizarea, determinarea și disciplina noastră, singurele puncte strategice cu care îi puteam opri pe Mane și întregul lor grup de vedete. Cum s-ar spune, am știut să cântăm toți aceeași melodie, chiar dacă nu am avut în lot jucători cu pedigree-ul adversarului. Nu ne-a interesat să ne focusăm doar pe anihilarea lui Mane, ci să-i împiedicăm ca echipă să-și etaleze atuurile. Și, în contrapartidă, să maximizăm lucrurile noastre pozitive. Din fericire, ne-a ieșit minunat!

O bucurie fantastică! Să nu vă închipuiți însă că au curs valuri de băutură, fiindcă ei nu prea consumă alcool. E scump și nici nu au această cultură de a bea. Am devenit însă legende în Malawi. Asta mai ales dacă te gândești de unde am pornit și unde am ajuns într-un timp incredibil de scurt. Când am preluat echipa, în decembrie, ultimele meciuri înaintea mea fuseseră un 0-4 cu Camerun și un 0-1 cu Mozambic, în care nu avuseseră niciun șut pe sau la poartă. 

Iar acum ne-am creat ocazii mari în toate partidele, am marcat, cu Senegal ne-au anulat cu VAR și un penalty clar dictat înainte de arbitru. Dar și VAR-ul ăsta parcă tot cu cei mari și tari trage! Iar cu Marocul, în optimile de finală, am condus cu 1-0, dar ne-am apărat apoi excesiv, prea mult față de cât planificasem, iar adversarul a întors tabela la 1-2”, a spus Mario Marinică, pentru playsport.ro.

CITEȘTE ȘI –>> Mario Marinică nu mai este selecţionerul statului Malawi. Ce funcție va ocupa românul

selectioner malawiAfricamalawicupa africiimario marinica