Mesajul COSR la moartea lui Ştefan Birtalan: Un uriaş s-a transformat în stea. Povestea lui e povestea succesului în handbal

Articol de Ionut Dumitrescu - Publicat luni, 27 mai 2024, ora 13:10,
handbal
handbal

 

Un uriaş s-a transformat în stea, a scris Comitetul Olimpic şi Sportiv Român într-un mesaj în social media, după decesul marelui handbalist Ştefan Birtalan, la 75 de ani.

„E legendă… un uriaş s-a transformat în stea. Ştefan Birtalan, dublu campion mondial şi triplu medaliat olimpic, a plecat dintre noi.

Povestea lui e povestea succesului în handbal, timp de un deceniu şi jumătate, echipa României a avut în Ştefan Birtalan tunarul liniei de la 9 m.

Dincolo de medaliile câştigate, uriaşul avea suflet dăruit şi generos.

Ştefan Birtalan va rămâne pentru noi un CAMPION.

Drum lin, veşnic în inimile noastre!

Condoleanţe familiei!

Dumnezeu să îl ierte şi să îl odihnească!”, este mesajul COSR.

Ştefan Birtalan, dublu campion mondial şi cel mai bun handbalist al lumii în 1974, 1976 şi 1977, a murit, luni, în jurul orei 6:00.
Birtalan a fost supus unui transplant de ficat în 2008 şi era internat de mai mult timp la Spitalul Fundeni din Capitală.

Vicecampionul olimpic de la Montreal, din 1976, unul dintre cei mai valoroşi handbalişti ai României, a făcut carieră la Steaua. A câştigat 12 tituri de campion, dar şi Cupa Campionilor Europeni în 1977. A jucat 14 ani fără întrerupere la echipa naţională adunând 231 de meciuri. Fostul inter stânga a marcat 993 de goluri, fiind pe locul 3 în clasamentul all-time după Vasile Stângă (1414) şi Robert Licu (1054).

După ce a renunţat la activitatea de jucător, Ştefan Birtalan a fost antrenor la Steaua, la naţională, conducător şi membru în Consiliul de Administraţie al Federaţiei Române de Handbal. Ca antrenor, cu Steaua, a fost de şase ori Campion al României şi a câştigat trei Cupe ale României.