Mircea Lucescu, despre cum poate ajunge un tânăr fotbalist să exceleze: ,,Educaţia este prioritară pentru mine”

Articol de Mihai Cristian - Publicat joi, 15 iulie 2021, ora 15:38,
Mircea Lucescu. Foto: Profimedia
Mircea Lucescu. Foto: Profimedia

Mircea Lucescu este unul dintre cei mai titraţi antrenori de fotbal pe i-a dat România. Tehicianul a făcut istorie în campionatul Ucrainei, acolo unde a cucerit titlul cu Şahtior şi Dinamo Kiev.

Într-un amplu interviu pentru elveţieni, antrenorul român a vorbit despre cum poate un tânăr fotbalist să exceleze în ,,sportul rege”. ,,Il Luce” spune că pentru el prioritară este educaţia unui jucător.

Mai mult, tehnicianul consideră că fără o comunicare eficientă între un fotbalist şi antrenor, nu există şi o reuşită ulterioară. Acesta spune că nu le interzice jucătorilor săi folosirea telefoaneleor, pentru că şi tehnologia are un merit de dezvoltare.

,,Educația, aceasta este prioritatea pentru mine. Este unicul lucru care ne permite să trecem dincolo de rezultate. Un fotbalist bun este un fotbalist inteligent. Dar cunoașterea lumii care îl înconjoară nu trebuie să se oprească la teren.

Lecțiile mele despre fotbal pot fi considerate lecții de filosofie. Eu nu mă refer doar la sportul nostru. De fapt, ce este fotbalul? O condensare a vieții în 90 de minute. Băieții trebuie să înțeleagă că toate acțiunile vieții lor îi construiesc pe ei ca oameni.

Performanțele sportive, înfrângerile și victoriile nu îi definesc ca persoane. Ei înseamnă mult mai mult. Să nu uităm că o carieră nu durează decât un număr de ani. Dacă totul decurge bine, viața lor, ca oameni, nu ca sportivi, va fi mult mai lungă

Valorile umaniste mai au loc în fotbal și în 2021, cu condiția să reușești să-i convingi pe jucători de metoda ta. Într-un vestiar, argumentele tale trebuie să fie beton pentru a-i face să te urmeze.

Comunicarea e esențială. În același timp, e important să știi să-i asculți și să te adaptezi la ceea ce simt ei. Totuși, la sfârșit, eu rămân antrenorul. Libertatea unora se termină când începe cea a altora.

Acum, cu noua generație, e nevoie să explici mai mult alegerile tale decât în urmă cu 30 de ani. Odată cu internetul, jucătorii au acces la o sursă de informații enormă. Ei se pot confrunta cu ideile altora, gândesc, reflectează mai mult.

ucrainarealitateamircea lucescujucatori