Nicușor Dan trimite DNA la CSM București! Gabriela Szabo ar fi încasat prime nejustificate de zeci de mii de euro

Articol de Gigi Grigorescu - Publicat luni, 21 noiembrie 2022, ora 16:49,
Gabriela Szabo
Gabriela Szabo

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a sesizat DNA, după o anchetă la CSM București, Gabriela Szabo încasând prime uriașe ca director general.

Gabriela Szabo a încasat prime totale de 190.965 de lei ca director general la CSM Bucureşti

La începutul lunii iunie, edilul anunța că directorul general al CSM Bucureşti, Gabriela Szabo, urma să fie detaşată la conducerea Centrului Dalles. La acea vreme, el informa că va trimite Corpul de Control pentru a verifica activitatea clubului.

Iar acum, Nicușor Dan a venit cu noutăți. În urma verificării, s-a constatat că, în anul 2018, CSM a plătit prime în valoare totală de 1.076.330 de lei personalului administrativ, care nu avea dreptul la aceşti bani, fiind prime pentru câştigarea competiţiilor, destinate doar sportivilor şi staff-ului tehnic (antrenori, medici, kinetoterapeuţi).

Conform primarului general, o parte din sumă, respectiv 190.965 de lei, a fost încasată în mai multe tranşe de directorul general al CSM, Gabriela Szabo, tot sub formă de primă.

Voi sesiza DNA pentru nereguli depistate la Clubul Sportiv Municipal (CSM Bucureşti) ca urmare a unei verificări a Corpului de Control care a vizat activitatea CSM în perioada 2017-2022.

În anul 2018, CSM a plătit prime în valoare totală de 1.076.330 de lei unor angajaţi care nu aveau dreptul la aceşti bani, mai exact personalului administrativ. Primele pentru câştigarea competiţiilor se puteau acorda potrivit legislaţiei în vigoare la acel moment numai sportivilor şi colectivelor tehnice (antrenori, medici, kinetoterapeuţi).

O parte consistentă din suma totală achitată personalului administrativ, respectiv 190.965 de lei, a fost încasată în mai multe tranşe de directorul general al CSM, Gabriela Szabo tot sub formă de primă.

Totodată, Corpul de Control a identificat şi un posibil conflict de interese generat de un contract încheiat de conducerea Clubului în 2018 cu o firmă cu care Gabriela Szabo a încheiat ulterior, în acelaşi an, un contract de cesiune de drepturi de autor.

Pe lângă aceste probleme, s-au constatat şi că reorganizările succesive ale instituţiei, făcute în 2017-2019, au fost deficitare, neducând la o îmbunătăţire a activităţii.

Litigiile din perioada 2018-2022 au generat costuri de 2.928.065 de lei reprezentând cheltuieli cu avocaţii. La acestea se adaugă despăgubiri şi cheltuieli de judecată în valoare de 1.722.852 de lei (până la acest moment).

De asemenea, nu s-a găsit o bază de date a numărului de sportivi, pe secţii şi pe vârste, astfel că toate cifrele furnizate către PMB pentru intervalul 2018-2022 au fost nişte aproximări nefundamentate.

În plus, nu există o procedură cu privire la transferul sportivilor, cu privire la criteriile care trebuie avute în vedere în procesul de selectare a unui sportiv, la cum se aproximează valoarea unui sportiv, fapt care a dus de-a lungul vremii la pierderi financiare.

În urma neregulilor administrative găsite, a fost sesizată comisia de disciplină şi au fost dispuse măsuri de remediere a situaţiei”, a fost mesajul postat de Nicuşor Dan pe pagina personală de Facebook.

nicusor dangabriela szabocsm bucuresti