OPINIE | Asta n-are, asta n-are, nici varianta Boloni nu e marcatoare!

Articol de George Drafta - Publicat vineri, 14 ianuarie 2022, ora 16:44,
Ladislau Boloni. Foto: Profimedia
Ladislau Boloni. Foto: Profimedia

De aproape două luni FRF caută selecționer. De când au abandonat varianta Rădoi, care le făcea cu ochiul la un  moment dat, oficiialii de la Casa Fotbalului parcă joacă în piesa „Cum să fii refuzat de toată lumea”. 

După variantele Hagi, Răzvan Lucescu și Petrescu, picate din varii motive, părea că Boloni poate fi cartea câștigătoare. Doar că lipsa unui răspuns într-un termen adecvat, a transformat și această oportunitate într-un fel de Fata Morgana. Iar căutările au început să se intensifice cu doar două variante la dispoziție rămase: Mutu și Edi Iordănescu. Data la care viitorul selecționer va fi numit s-a schimbat de trei ori. Mai întâi am fost anunțați că va fi până de Crăciun, apoi de Sfântul Ion și acum până când va reîncepe Liga 1!

CITEȘTE ȘI –>> Boloni, din nou la negocieri! Antrenorul s-a întors la Bucureşti

Din toată această ecuație mulți s-au grăbit să acuze amatorimsul Federației, care nu e în stare să încheie negocierile cu succes cu unul dintre cei afalți pe listă. Dacă până acum alegerile lui Răzvan Burleanu și ai celor apropiați lui au tot fost contestate, măcar acum nu cred că se mai pune problema asta. Dacă nici Hagi, Petrescu și Boloni nu sunt nume importante înseamnă că nu avem antrenori români pentru națională. Acuza conform căreia s-au dus doar pentru imagine la cei 3 mi se pare puerilă. De ce spun 3 și nu 4?  Pentru că, într-adevăr, tratativele cu Răzvan Lucescu nu își aveau rostul.

Atât juniorul cât și seniorul familiei au declarat în repetate rânduri că nu vor mai antrena naționala, acuzând un tratament la care au fost supuși în mandatele precedente. Și plus faptul că Răzvan abia venise la PAOK complica și mai mult situația. Dar ceilalți trei mi se pare că nu aveau motive întemeiate să refuze naționala din start. În privința lui Hagi, poate cel mai cerut om pentru banca tricolorilor, atât de oamenii de fotbal cât și de cei din media, lucrurile mi se par simple.

CITEȘTE ȘI –>> Edi Iordănescu, pregătit să fie selecţioner oricând: ,,Nu m-ar speria o astfel de oportunitate”

Gică a tot fost portstindarul naționalismului fotbalistic în ultimii ani, cerând tot mai insistent o strategie prin care România să poată fi din nou băgată în seamă la cel mai înalt nivel. Ca pe vremea Generației de Aur. Dar odată ajuns față în față cu starostele fotbalului românesc a dat înapoi. A argumentat că proiectul de la Farul îl împiedică să ia decizia așteptată de toți microbiștii. Unii au zis, e normal era în cnflict de interese și nu putea accepta, ar fi dat naștere la interpretări.

Dar stau și mă întreb cine l-ar fi putut acuza pe Rege de party-prisuri? S-ar fi coborât Hagi la a face tot felul de combinații pe spatele naționalei pentru a-și compromite „firma”?  E clar că nu. Și răspunsul mis e pare valabil pentu 90 % dintrei cei care și-ar fi dat cu părerea în cazul unui sondaj. Probabil a considerat că nu e momentul, având în memorie precedentul mandat, atunci când a fost instalat ad-hoc și a fost sacrificat după primul eșec. Ajungem și la Dan Petrescu, cel care a ales că îi este mai bine la Cluj decât să se iplimbe prin țară la vizionat de meciuri. Argumentele Burscului prin care a refuzat naționala sunt mai degrabă scuze care să acopere adevărul.

CITEȘTE ȘI –>> Numirea selecţionerului, o adevărată aventură! Întâlniri secrete între Edi Iordănescu şi FRF

„Și dacă plăteam clauza, patronul tot nu m-ar fi lăsat să plec”, a fost argumentația tehnicianului CFR-ului. Păi ești antrenor profesionist sau anagajat etern pe ștatele de plată din Gruia?  Sunt curios dacă Petrescu ar fi onvocat aceleași motive în cazul în care oferta venea de la Real Madrid sau Liverpool. Și încă ceva. Atât timp cât semnezi un contract și ai o cotă de piață bună cred că trebuie să fii atent la condițiile pe care le pui. În momentul în care a semnat cu ardelenii, naționala era într-o derivă cumplită (nu începuse încă acea campanie de toamnă prea mult lăudată) și dacă ți-ai fi dorit să o antrenezi la un moment dat, l-ai fi rugat pe Neluțu Varga să te lase liber în caz că ești sunat de Răzvan Burleanu.

CITEȘTE ȘI –>> Ladislau Boloni, luat în colimator: ,,Dacă face figuri, să meargă şi să ia echipa Ungariei”

Măcar naționala României, ar fi meritat o excepție. Mai ales că nu era vorba despre o rivală a CFR-ului. Dar asta trebuia făcut de la începutul lui septembrie. Chiar și așa, pus în fața faptului împlinit, în virtutea bunelor relații pe care le are cu patronul, Petrescu ar fi putut să obțină o dezlegare în alb fără ca Federația să fie pusă la plată. Și sunt convins că omul cu banii de la campioana României ar fi fost convins. Pentru că altfel, ori Petrescu nu s-ar mai fi putut concentra pe pregătirea echipe în caz că i-a fost luată jucăria, ori nu ar mai fi venit la CFR niciodată. În privința lui Boloni, el era fără contract. Mai ușor de abordat decât ceilalți doi, practic. Pe Loti l-am privit mereu ca pe un tip extrem de serios, capabil să explice cu argumente forte o decizie luată.

Adi Mutu vs Edi Iordănescu/Colaj Prosport

Acum, antrenorul de 68 de ani pare că tace, amânând un răspuns, probabil negativ. Cred că lucrurile trebuie să se simplifice aici. Nu pot să cred că lui Boloni îi ia atât de mult să se gândească la posibilitatea de a reveni după 20 de ani pe banca primei reprezentative. În virtutea felului în care l-am preceput până acum , sinceritatea de a spuns un „nu” franc este cred mai corectă decât o tergiversare inutilă. Cu ce l-ar ajuta ?

CITEȘTE ȘI –>> Membru al Generației de Aur mesaj dur la adresa lui Adrian Mutu: „O dăm în experimente”

Probabil, dacă meciurile următoare ar fi bătut la ușăa mai devreme, atunci ar fi fost mai dificil ca Federația să aibă atâta răbdare în privința unui verdict al celor abordați. Dar într-o săptămână, cu siguranță vom avea prezentarea oficială a selecționerului care trebuie să ne ducă la Euro 2024. Pentru că e clar că nici Mutu și nici Edi Iordănescu nu vor refuza naționala. Care dintre ei va fi ales vom afla curând. Să nu mai facem pronosticuri!

candidatiechipa nationalarefuzuriselectionerfrfboloniburleanu