OPINIE | Sacrificați pe „altarul performanței”! Juniorii din Liga 1, victimele antrenorilor aflați sub presiunea rezultatelor

Articol de George Drafta - Publicat joi, 24 septembrie 2020, ora 17:53,
schimbare mirica

Regula U21 a fost unul dintre cele mai dezbătute subiecte ale ultimilor ani în fotbalul românesc. 

Și fără discuție are atât adepți cât și aprigi contestatari. Introdusă în Liga 1 în 2017, aceasta a generat fel de fel de situații, unele penibile altele hilare de-a dreptul. Dacă până în vara anului trecut timp de două sezoane, legea obliga folosirea unui jucător eligibil pentru naționala de tineret pe tot parcursul celor 90 de minute la meciurile din prima divizie, din vara anului trecut aceasta s-a modificat.

Iar FRF a considerat necesar să facă un upgrade. Și a venit cu o completare care după succesul naționalei de tineret la CE 2019 a părut să fie una pe deplin justificată. Astfel, toate echipele trebuiau să aibă printre titulari doi fotbaliști din aceeași categorie de vârstă.

Doar pe unul dintre ei nu trebuiau să îl țină pe teren pe tot parcursul jocului cum erau obligați în privința celuilalt. El putea fi scos oricând din teren. E adevărat cu riscul de a pierde o schimbare dintre cele trei pe care regulamentul îți dă dreptul să le faci. Între timp, modificările au crescut la 5 pe timp de pandemie. Iar riscurile s-au diminuat din acest pucnt de vedere pentru tehnicienii care nu beneficiază de aportul unor juniori talentați.

CITEȘTE ȘI –>> Cum a încercat CFR Cluj să evite cazurile de coronavirus! Ce au semnat băieții lui Dan Petrescu înainte de startul sezonului

Din momentul în care regula a fost implementată, parcă a început un concurs între antrenori. Cu tema: „Cine face cea mai rapidă schimbare din timpul unui meci ?”. Iar la ea s-au înscris majoritatea celor care conduc echipele lor de Liga 1. Câștigător este până acum Dan Petrescu. Campion în Liga 1, dar și la acest capitol.

dan-petrescu-cfr-cluj

Cu presiunea rezultatului mereu deasupra capului, „Bursucul” i-a oferit lui Fica doar 24 de secunde în meciul jucat de clujeni contra celor de la Gaz Metan la începutul lunii martie. E adevărat că situația a fost creată și de absența unuia dintre cei doi tineri pe care CFR Cluj i-a promovat în ultima perioadă, Itu și Costache. Când schimbi un jucător care este posibil să nu fi atins mingea atunci putem spune răspicat că nu i-ai dat nicio șansă.

Sigur, că Petrescu știe foarte bine potențialul lui Fica atât timp cât îl vede la antrenamente. Și mai ales că el lucrează cu materialul clientului, adică îi foloseșete pe juniorii puși la dispoziție de către club. Pe de altă parte, orice jucător abia așteaptă momentul în care va fi aruncat în luptă la prima echipă.

Tănârul fotbalist chiar a debutat în Liga 1 în acel meci. Ce va povesti el peste ani despre acest moment de care orice fotbalist își aduce aminte cu mare drag? Dan Petrescu tinde să fie depășit însă în ultima vreme de Ionuț Badea. Tehnicianul Argeșului are și el presiune mare pentru că s-a trezit în Liga 1 și trebuie să scape echipa de retrogradare. Și s-a obișnuit să înceapă meciurile cu o schimbare după mai puțin de 100 de secunde. Are și un client favorit.

CITEȘTE ȘI –>> Petre, atuul FCSB-ului în fața lui Slovan Liberec! O legendă stelistă mizează pe atacant

E vorba de Andrei Mirică, care are cinci minute trecute în dreptul său după trei meciuri de campionat. Dacă vă aduceți aminte, pe vremuri, dar chiar și în ziua de astăzi, cronicarii nu dădeau note unor fotbaliști care evoluau mai puțin de 15 minute într-un meci. Pe motiv că nu îi pot evalua dacă li se oferă mai puțin. Aș fi de acord ca toți acești fotbaliști să fie scoși din teren dacă încep meciul ezitant și fac numai greșeli. Doar că ei nu au cum să crească dacă nu se lovesc de greutăți. Poate chiar și atunci ar merita să le fie acordată o clemență.

CITEȘTE ȘI –>> EXCLUSIV | Omul care a răpus-o pe Liberec avertizează: “Va fi o echipă făcută în pripă”

Foarte probabil că multe dintre cluburi nu au o arie de selecție a juniorilor atât de mare, și totodată soluții pentru prima echipă, dar pe de altă parte cred că nici nu sunt preocupate să găsească jucători pentru că știu că au la îndemână această variantă de a renunța la ei după câteva zeci de secunde.

Ca această regulă să nu mai fie batjocorită e necesară intervenția FRF. Eu le-as sugera federalilor o schimbare din sezonul viitor, dacă nu se poate mai devreme. Și să le ofere minimum o repriză acestor mici fotbaliști. Așa nu le vom mai permite unor antrenori să le ofere debuturi de uitat unora dintre cei care vor să își facă un viitor în fotbal.

ionuț-badea-fc-argeș-liga-1

regula u21dan petrescuantrenorirealitateaionut badea