Practicile din fotbalul românesc, criticate la nivel internațional: „Ne-am săturat de conducătorii din România!”

Articol de Alexandru Dan - Publicat miercuri, 15 septembrie 2021, ora 19:12,

Federația Internațională a Asociațiilor Fotbaliștilor Profesioniști a emis un comunicat dur, prin care condamnă practicile din fotbalul românesc!

FIFPro nu este străină de ceea ce se întâmplă în fotbalul românesc, astfel că a dat drept exemplu cinci situații care arată nivelul scăzut al sportului „rege” din România în momentul de față. Totodată, directorul Federației Internaționale a Asociațiilor Fotbaliștilor Profesioniști, Roy Vermeer, a ținut să îi critice pe patronii de club, dar și pe conducătorii FRF.

”1. În ultimele opt luni, AFAN, asociația jucătorilor, a făcut numărul șocant de 460 de litigii la comisiile naționale, în care jucătorii solicitau fie salariile, fie rezilierea contractelor, pentru încălcarea angajamentului. Majoritatea cazurilor încă se judecă.

2. Fotbaliștii români sunt tratați cu mult mai rău decât colegii lor străini. Dacă fotbaliștii străini își pot rezilia automat contractelor dacă sunt neplătii de două luni, cu o notificare la FIFA, jucătorii Români trebuie să solicite rezilierea la comisiile locale. Astfel de spețe, la comisiile locale, durează aproximativ trei luni să fie rezolvate. În tot acest timp, jucătorul este obligat să rămână la clubul în cauză. Asta înseamnă că jucătorul stă neplătit cinci luni până când vine decizia. AFAN și FIFPro au formulat o cerere la TAS pentru a fi schimbate aceste reguli abuzive și așteaptă un răspuns. 

Citește și EXCLUSIV | BURLEANU, DINAMITAT: ”E JAF ARMAT!”. ACUZAȚII GRAVE PRIVIND TRUCAREA UNOR MECIURI: ”VEDEȚI COTELE LA PARIURI”

3. Dinamo București – un club din România pe care FIFPro l-a mai raportat – a primit interdicție de la FIFA să legitimeze jucători în martie 2021, din cauza datoriilor avute la un jucător străin. În iunie, clubul a intrat în insolvență, a doua din 2015 încoace, iar ulterior a solicitat FIFA să ridice interdicția, iar FIFA s-a conformat. Clubul insolvent Dinamo, acum, a înregistrat jucători noi, ceea ce înseamnă că Dinamo cheltuie bani pe alți jucători, chiar dacă nu și-a plătit datoriile către foștii jucători.

4. Federația Română de Fotbal a permis unui număr de două cluburi să își transfere drepturile de participare unor noi entități, cu nume similare. Decizia a fost luată încălcând regulile, iar această mutare dăunează jucătorilor ‘fostei’ entități, care nu-și vor mai primi salariile restante. FIFPro și AFAN au contestat aceste decizii la TAS.

5. Juniorii români sunt obligați să semneze un contract de profesioniști cu același club la care sunt înregistrați. Dacă nu fac asta, riscă să fie suspendați până la doi ani. FIFA a confirmat deja că această regulă nu este conformă cu regulamentele aflate în vigoare, însă niciun amendament nu a fost inițiat”, se arată pe site-ul FIFPro, citat de Digi Sport.

Mesajul dur transmis de Roy Vermeer:

Ne-am săturat de conducătorii de fotbal din România, care arată mereu că nu le pasă de jucători. Federația Română de Fotbal este, din păcate, una dintre multele exemple care arată că principalul obiectiv al forurilor este să limiteze cât mai mult posibil drepturile jucătorilor, a transmis Roy Vermeer.

Citește și DISPARE O ALTĂ CAMPIOANĂ A ROMÂNIEI? ASTRA A FOST DIN NOU DEPUNCTATĂ ȘI A PRIMIT INTERDICȚIE LA TRANSFERURI

liga 1fifprofotbalul romanescrealitatea