Primarul Parisului, Anne Hidalgo: Sportivii ruşi şi belaruşi nu sunt bineveniţi la Jocurile Olimpice

Articol de Ionut Dumitrescu - Publicat duminică, 31 martie 2024, ora 08:22,

 

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a declarat, în timpul unei deplasări la Kiev, că „sportivii” ruşi şi belaruşi nu sunt „bineveniţi” la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, într-o înregistrare video publicată sâmbătă, conform lefigaro.fr.

„Vreau să le spun sportivilor ruşi şi belaruşi că nu sunt bineveniţi la Paris şi să le spun sportivilor ucraineni şi întregului popor ucrainean că îi susţinem foarte activ şi foarte puternic”, a declarat presei primarul Parisului, membru al Partidului Socialist, într-o înregistrare video publicată de canalul ucrainean de Youtube United news.

În timpul călătoriei sale la Kiev, Anne Hidalgo a vizitat centrul de antrenament al sportivilor ucraineni. Ruşii, care vor participa la Jocurile Olimpice sub un drapel neutru, nu se vor alătura paradei echipelor naţionale la ceremonia de deschidere, dar vor avea totuşi „ocazia de a trăi evenimentul”, după cum a precizat Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) la 19 martie.

În schimb, Rusia a acuzat CIO de „coborâre în rasism şi neonazism” şi de a se face vinovat de „discriminare” şi „intimidare”.

Consiliul Europei, care monitorizează drepturile omului pe continent şi care reuneşte 46 de ţări, ceruse deja anul trecut ca sportivii ruşi şi belaruşi să fie excluşi de la Jocurile de la Paris.