Probleme financiare înaintea debutului Superligii: două echipe funcționează în deficit

Articol de Gigi Grigorescu - Publicat luni, 04 iulie 2022, ora 12:30,
Petrolul – FC Hermannstadt
Petrolul – FC Hermannstadt

FC Petrolul Ploiești și FC Hermannstadt sunt cele două echipe care au promovat direct în Superligă la finalul sezonului trecut. Ambele au probleme financiare, deși nu au jucat primele meciuri oficiale.

Petrolul a plătit o parte din datorii cu prima tranșă din drepturile TV pe sezonul viitor

FC Petrolul Ploiești și FC Hermannstadt au revenit în Superligă, denumirea pe care Liga 1 o va avea începând cu următoarea ediție de campionat. Însă problemele financiare ale celor două grupări sunt mari, deși nu au apucat să joace niciun meci oficial.

Concret, Liga Profesionistă de Fotbal, forul care guvernează competiția primei divizii din România, a aflat că Petrolul și Hermannstadt au stins datoriile cesionând creditorilor banii din drepturi TV pe care cluburile încă nu i-au încasat!

Ploieștenii au plătit deja cu prima tranșă din drepturile TV, 500.000 de euro pe care urmează să-i primească acum, în iulie. În plus, sibienii au intrat și în rata pe care o vor încasa în ianuarie anul viitor, informează gsp.ro.

În acest sens, nu ar fi exclus ca și în viitorul sezon să existe echipe care să nu fie în stare să încheie campionatul pe forțe proprii financiare.

În 2021/2022, Gaz Metan și Academica Clinceni nu au fost depunctate din cauza datoriilor, încheind sezonul cu –46, respectiv, – 43 p.

Ambele cluburi au intrat în colaps la începutul anului 2022, au pierdut toți jucătorii și au mai rămas în competiție doar ca să facă act de prezență.

LPF va impune cluburilor să cesioneze doar o parte din rata pentru drepturile TV

În acest sens, LPF trage un semnal de alarmă. „Riscul de a apărea probleme financiare există în orice sezon. Să luăm exemplul cluburilor care promovează.

Ca să forțezi promovarea e clar că trebuie să-ți forțezi bugetul. Nu ai surse suficiente de venit. Dar trebuie să ai grijă.

Sunt cluburi cu ceva probleme financiare. Le-am transmis că nu se mai pune problema de a găsi soluții pentru sprijin financiar. Nu mai avem această posibilitate. Asta e poziția noastră și le-am spus cluburilor în Adunarea Generală.

Ca atare, orice retragere în timpul campionatului va însemna o pierdere pentru toate cluburile. Am trimis un mesaj ‘Atenție la cesiunile de creanțe!’.

Am discutat în ultima Adunare Generală și am făcut un grup de lucru, din care vor face parte cluburile care au cesiuni. Vom veni cu soluții pentru a condiționa încheierea cesiunilor de creanțe.

De exemplu, nu poți cesiona TVA sau nu poți cesiona decât o parte din rata din drepturile TV. Altfel ne trezim cu cesiuni pe rata din vară sau pe rata din iarnă și te întrebi de unde vor face rost de bani.

Lucrurile încă nu arată rău, inclusiv la echipele cu probleme. Dar depinde de management”, a avertizat Justin Ștefan, secretarul general al Ligii.

LPFjustin stefan