Sâmbătă începe Turul Franței! Lucrurile sunt simple: Pogacar contra tuturor, toți contra lui Pogacar

Articol de Gabriel Ion - Publicat vineri, 04 iulie 2025, ora 17:15,
Tadej Pogacar
Tadej Pogacar

Rareori Turul ciclist al Franței a avut un favorit atât de clar precum se anunță ediția din acest an, a 112-a a cursei, care începe sâmbăta la Lille, cu slovenul Tadej Pogacar (EAU Emirates), campion mondial, care pare de neoprit în marșul său spre al patrulea titlu în Marea Buclă, comentează EFE.

Ciclistul din Klanec are 99 de victorii de etapă în palmares

Dubla Giro-Tour din 2024, urmată de titlul mondial și gloriosul sezon actual de clasice, cu patru victorii, sunt reușite care îi permit lui Pogacar să fie cap de afiș incontestabil în Marea Bucă care are un traseu variat de 3.338 km împărțiți în 21 de etape, cu starul la Lille și sosirea la Paris, pe 27 iulie, cu etape montane spectaculoase, dar și cu două contratimpuri ca probe principale pentru clasamentul general.

La 26 de ani, ciclistul din Klanec are trei succese în ”Le Tour” și 99 de victorii în palmares și deja calcă pe urmele legendarului Eddy Merckx, de cinci ori triumfător în Turul Franței și Turul Italiei, supranumit ”Canibalul” pentru pofta insațiabilă de victorii.

Pogacar abordează Turul Franței încrezător, mai ales după succesul din Criterium du Dauphine, unde l-a bătut clar pe Jonas Vingegaard, și este susținut de o echipă puternică, în care majoritatea membrilor ar putea fi lideri în alte echipe.

Echipa arabă îi include pe portughez Joao Almeida, câștigător în acest an al curselor Itzulia, Turului Romandiei și Turul Elveției, pe Adam Yates, Jonathan Narvaez și spaniolul Marc Soler, printre alții.

Principalul rival al slovenului rămâne danezul Jonas Vingegaard, dublu câștigător al Turului Franței (2022 și 2023), la 28 de ani și cu doar 18 zile de competiție, gata să recupereze o coroană pe care nu a putut să o apere la capacitate maximă acum un an din cauza căzăturii grave din Itzulia (Turul Țării Bascilor).

Liderul echipei Visma Lease a Bike a început sezonul cu o victorie în Turul Algarve, dar după o altă înfrângere, de data aceasta în Paris-Nisa, s-a concentrat aproape exclusiv pe a ajunge la Lille la 100%. A încercat să-i facă față lui Pogacar în Dauphine, dar fără succes. Danezul va fi escortat de o echipă puternică, care îi include pe câștigătorul Giro 2025, Simon Yates, Matteo Jorgenson, Sepp Kuss și van Aert ca nume cheie.

Al treilea favorit este cotat dublul campion olimpic belgian Remco Evenepoel (Soudal Quick Step). În probele de contratimp și-a demonstrat deja clar superioritatea față de orice rival, dar pe munte nu atinge nivelul lui Pogacar sau Vingegaard. În plus, fără Mikel Landa, va trebui să înfrunte al doilea său Tur cu o echipă inferioară celei a rivalilor săi.

În lupta pentru podium sunt creditați de asemenea cu șanse nume ca Primoz Roglic (Bora), Enric Mas (Movistar) și Carlos Rodriguez (Ineos). Slovenul Roglic, care deține recordul de victorii în La Vuelta (4), și-a revenit după accidentările din Giro, iar dacă va arăta cea mai bună formă, va lupta pentru primele locuri. Ar putea fi ultima sa șansă.

Turul începe în Franța, după patru ani cu starturi în străinătate, și nu va părăsi teritoriul său sub nicio formă. Traseul constă în șapte etape plate, șase etape de munte mediu, șase etape montane, dintre care cinci se termină la altitudine, două contratimpuri individuale și două zile de odihnă.

Programul Turului Franței 2025:

5 iulie – Etapa 1: Lille Metropole – Lille Metropole (185 km)

6 iulie – Etapa a 2-a: Laun-Planque – Boulogne-sur-Mer (212 km)

7 iullie – Etapa a 3-a: Valenciennes – Dunkerque (178 km)

8 iulie – Etapa a 4-a: Amiens – Rouen (173 km)

9 iulie – Etapa a 5-a: Caen-Caen, contratimp individual (33 km0

10 iulie – Etapa a 6-a: Bayeux – Vire Normandie (201 km)

11 iulie – Etapa a 7-a: Saint-Malo – Guerledan (Mur-de-Bretagne) 194 km

12 iulie – Etapa a 8-a: Saint-Meen-le-Grand – Laval (174 km)

13 iulie – Etapa a 9-a: Chinon – Châteauroux (170 km)

14 iulie – Etapa a 10-a: Ennezat – Mont-Dore (163 km)

15 iulie – zi de odihnă

16 iulie – Etapa a 11: Toulouse – Toulouse (154 km)

17 iulie – Etapa a 12-a: Auch – Huatacam (181 km)

18 iulie – Etapa a 13-a: Loudenvielle – Peyragudes, contratimp individual (11 km)

19 iulie – Etapa a 14-a: Pau – Luchon-Superbagneres (183 km)

20 iulie – Etapa a 15-a: Muret – Carcassonne (169 km)

21 iulie – Zi de odihnă

22 iulie – Etapa a 16-a: Montpellier – Mont Ventoux (172 km)

23 iulie – Etapa a 17-a: Bollene – Valence (161 km)

24 iulie – Etapa a 18-a: Vif – Courchevel (Col de la Loze) (171 km)

25 iulie – Etapa a 19-a: Albertville – La Plagne (130 km)

26 iulie – Etapa a 20-a: Nantua – Pontarlier (185 km)

27 iulie – Etapa a 21-a: Mantes-la-Ville – Paris (Champs-Elysees) 132 km