Șapte românce pe tabloul principal la Wimbledon. Alte patru joacă în calificări

Articol de Gigi Grigorescu - Publicat joi, 09 iunie 2022, ora 14:23,
Simona Halep
Simona Halep

Al treilea turneu de Mare Șlem al anului, cel de la Wimbledon, are loc în perioada 27 iunie – 10 iulie. Simona Halep, Sorana Cîrstea, Gabriela Ruse, Irina Begu, Ana Bogdan, Irina Bara și Mihaela Buzărnescu au fost acceptate pe tabloul principal.

Simona Halep și Sorana-Mihaela Cîrstea sunt pe lista capilor de serie

Va fi o ediție aparte. Organizatorii au anunțat că nu vor permite sportivelor și sportivilor din Rusia și Belarus să joace, din cauza invaziei trupelor rusești în Ucraina.

În replică, WTA și ATP au informat că nu vor da puncte la ediția din acest an. Ca urmare, vor avea loc multe schimbări în clasamente. De exemplu, Novak Djokovic, învingător anul trecut, va pierde 2.000 de puncte.

La feminin s-a impus australianca Ashleigh Barty, retrasă din activitate. În schimb, finalistei Karolina Pliskova îi vor fi retrase 1.300 de puncte.

Avantajată va fi Simona Halep (20 WTA), care la ediția de anul trecut a absentat din cauza unei accidentări. De această dată, ea a fost desemnată a 17-a favorită. De asemenea, Sorana Mihaela Cîrstea (34 WTA) este a 22-a favorită.

Alte românce acceptate pe tabloul principal sunt Irina-Camelia Begu (44 WTA), Elena Gabriela Ruse (53 WTA), Ana Bogdan (108 WTA), Irina Maria Bara (115 WTA) și Mihaela Buzărnescu (126 WTA). aceasta din urmă a prins penultimul lco pe tabloul principal, în urma retragerii canadiencei Leylah Fernandez (15 WTA).

Patru românce vor juca în calificări

Alte patru românce au șanse să ajungă pe tabloul principal. Gabriela-Talabă Lee (156 WTA) și Alexandra Cadanțu-Ignatik (148 WTA) se află pe lista de rezervă a tabloului principal, dar este greu de crezut că se vor retrage 31 de jucătoare pentru ca româncele să scape de calificări.

În „preliminarii” vor mai fi prezente Laura Ioana Paar (243 WTA, loc protejat) și Cristina Dinu (255 WTA). Există și aici o listă în așteptare, dar fără vreo româncă printre cele 33 de sportive.

Serena Williams nu va mai exista în clasamentul WTA după turneul de la Wimbledon

Printre absențele importante se numără belarusele Aryna Sabalenka (6 WTA) şi Victoria Azarenka (19 WTA), dar și rusoaicele Darya Kasatkina (12 WTA), Veronika Kudermetova (24 WTA), Ludmila Samsonova (28 WTA) și Ekaterina Alexandrova (30 WTA), toate din cauza interdicției organizatorilor.

La masculin vor lipsi, din aceleași motive, rușii Daniil Medvedev (2 ATP), Andrey Rublev (8 ATP), Karen Khachanov (23) și Aslan Karatsev (40), plus belaurusul Ilya Ivashka (49 ATP).

Nu va juca nici americanca Serena Williams. Aceasta a ajuns pe locul 1223 mondial, cu 10 puncte, iar după turneul de la Wimbledon nu va mai exista în ierarhia WTA.

alexandra cadantuWimbledon 2022ana bogdanlaura ioana paarserena williamssorana cirsteacristina dinugabriela rusemihaela buzărnescuirina begu