Securitate sporită în Franța! 100 de poliţişti şi jandarmi vor asigura protecţia purtătorului torţei olimpice

Articol de Gigi Grigorescu - Publicat luni, 22 ianuarie 2024, ora 20:03,
JO 2024
JO 2024

Torţa olimpică va fi protejată de 100 de poliţişti şi jandarmi într-o „bulă” de securitate în timpul parcursului său în Franţa, de la Marsilia la Paris.

Torța olimpică va ajunge în Franța pe 8 mai, la Marseille

Flacăra olimpică va fi aprinsă pe 16 aprilie și va ajunge în Franța pe 8 mai, la Marseille. Evenimentul polisportiv are loc înbtre 26 iulie și 11 august.

100 sută de poliţişti şi jandarmi vor însoţi flacăra pe tot parcursul acestei călătorii, inclusiv GIGN, unitatea de elită a jandarmilor, care „în orice moment” va fi „în apropiere”, a transmis ministrul de Interne, Gerald Darmanin.

În cadrul acestei „bule”, 18 poliţişti şi jandarmi în civil vor asigura protecţia apropiată a purtătorului torţei.

O unitate mobilă de forţă, în jur de 100 de agenţi, plasaţi în faţa şi în spatele convoiului, va fi, de asemenea, însărcinată cu combaterea „tuturor formelor de dezordine publică”, a spus ministrul.

Principalul risc de perturbare vine de la colectivele „de ecologişti de ultra-stânga”, potrivit lui Darmanin, care a citat „Saccage 2024”, „Derniere Renovation” și „Les Soulevements de la Terre”.

Ştafeta torţei va fi şi la Paris, pe 14 şi 15 iulie

Ştafeta va traversa 100 de locuri emblematice, mai mult de 400 de oraşe şi cinci teritorii de peste mări. Teritoriile ar urma să plătească 150.000 de euro (fără taxe) pentru a vedea torţa trecând.

Securizarea traseului va costa Ministerul de Interne 1 milion de euro. Pentru sosirea flăcării la Marseille, unde sunt aşteptaţi 150.000 de oameni, vor fi mobilizaţi 5.000 de poliţişti şi jandarmi.

Ştafeta torţei va fi şi la Paris pe 14 şi 15 iulie şi va ajunge la mai multe locuri emblematice din capitală, precum Panteonul, muzeul Luvru şi Adunarea Naţională. De asemenea, va trece prin cartierul popular Belleville.

Pentru acest traseu din Paris, 1.600 de poliţişti şi jandarmi vor fi mobilizaţi pentru a asigura ştafeta.

În total, 12.000 de candidaţi la purtarea torţei şi de voluntari au fost verificaţi cu atenţie, adică supuşi unei anchete administrative, a mai precizat ministrul Darmanin.

Bugetul Jocurilor Olimpice din vară este de 8,8 miliarde de euro

Aproape 9 miliarde de euro buget, 1 miliard de telespectatori aşteptaţi pentru a urmări ceremonia de deschidere, 13 milioane de porţii de mâncare servite, 30.000 de poliţişti şi voluntari şi 10.500 de sportivi sunt cifrele Jocurilor Olimpice de la Paris.

Cei 10.5000 de sportivi prezenţi la JO, dintre care cea mai parte vor fi cazaţi în Satul Olimpic situat la periferia Parisului, la Saint-Denis, se vor întrece la 32 de discipline, dintre care patru sporturi adiţionale (surfing, escaladă, breaking, skateboarding).

În total, 329 de de probe înscrise în program, la care vor participa 203 naţiuni invitate, precum şi sportivi ruşi şi belaruşi sub drapel neutru, în afara sporturilor de echipă.

Peste 15 milioane de spectatori sunt aşteptaţi la Jocurile Olimpice şi Paralimpice, conform previziunilor oficiului de turism din Paris, aproximativ 12 la sută venind din străinătate.

Pentru ceremonia de deschidere de pe Sena, 100.000 de spectatori au plătit locurile pentru a asista din apropierea cheiului. În schimb, numărul spectatorilor care vor asista din partea de sus a cheiului nu se cunoaşte încă.

Bugetul actual este de 8,8 miliarde de euro, dar factura totală va fi cunoscută abia după JO, conform Comitetului de organizare. Conform unei estimări a Curţii de Conturi, în total 3 miliarde de euro ar urma să fie asigurate de la bugetul public.

frantaJocurile Olimpice 2024paris