Thomas Bach explică reintegrarea sportivilor ruși și belaruși: „Nu au avut loc incidente legate de securitate”

Articol de Gigi Grigorescu - Publicat marți, 28 martie 2023, ora 14:36,
Thomas Bach
Thomas Bach

Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, continuă să susțină reintegrarea în competiții a sportivilor ruși și belaruși.

Nu au avut loc incidente legate de securitate”, este argumentrul lui Thomas Bach

Șeful olimpismului mondial dorește ca respectivii să aibăî dreptul să participe la calificările pentru JO 2024, de la Paris, ca sportivi neutri.

CIO recomandase excluderea sportivilor din Rusia şi Belarus în martie 2022, după invazia din Ucraina, dar la începutul anului a dezvăluit un plan de reintegrarea a sportivilor din acest ţări în competiţiile internaţionale pentru a putea obţine calificarea la JO 2024 de la Paris.

Sportivii ruşi şi belaruşi pot participa la competiţiile de calificare din Asia, iar federaţiile internaţionale sportive pot decide revenirea lor în competiţiile proprii, aşa cum s-a întâmplat deja în cazul boxului şi al scrimei.

Participarea sportivilor cu paşapoarte ruse şi belaruse în competiţiile internaţionale funcţionează”, a spus Bach în cuvântul său la deschiderea şedinţei Comitetului Executiv al CIO de la Lausanne.

Vedem asta aproape în fiecare zi într-o serie de sporturi, cel mai mult în tenis, dar şi în ciclism, în unele competiţii de tenis de masă. Vedem asta la hochei, la handbal, o vedem la fotbal şi în alte ligi din SUA, dar şi în Europa şi în alte continente.

În niciuna dintre aceste competiţii nu au avut loc incidente legate de securitate”, a transmis Bach, citat de Reuters.

Peste 300 de scrimeri au cerut CIO să renunţe la integrarea sportivilor ruși și belaruși în competiţii

Prezenţa delegaţiilor din Rusia şi Belarus la CM de box feminin de la New Delhi, sub steag şi imn propriu, a atras însă boicotul unor ţări, în frunte cu Statele Unite şi Marea Britanie.

Guvernele în ale căror teritorii au loc competiţiile au eliberat vize pentru sportivii ruşi şi belaruşi cu foarte puţine excepţii şi în alte ţări se eliberează permise de muncă pentru aceşti sportivi”, a insistat Bach.

Preşedintele CIO a reiterat faptul că politica nu poate face parte din competiţiile sportive şi sportivii nu trebuie pedepsiţi pentru paşaportul lor. „Nu vom putea veni cu o soluţie care mulţumeşte pe toată lumea. Va trebui să trăim cu asta”, a mai spus el.

Declarațiile vin la scurt timp după ce peste 300 de scrimeri au cerut CIO să renunţe la integrarea sportivilor din Rusia şi Belarus în competiţii.

ciothomas bach