Un specialist în cardiologie anunță perioada de recuperare pentru Hațegan: „E similar cazului Eriksen”

La 41 de ani, Ovidiu Hațegan avea încă multe obiective de bifat în carieră. Poate cel mai important dintre ele este participarea la Cupa Mondială din Qatar, acolo unde se afla printre favoriții pentru un loc pe lista restrânsă a centralilor europeni.
Însă problema cardiacă cu care s-a confruntat îi poate nărui cele mai frumoase vise, inclusiv delegarea în fazele finale ale cupelor europene din acest sezon. Conform unui expert în domeniu, medicul cardiolog Ștefan Busnatu de la Spitalul Bagdasar Arseni, arădeanul ar trebui să iasă din circuit pentru o perioadă comparabilă cu cea de pauză forțată pe care danezul Eriksen a fost nevoit să și-o ia după incidentul nefericit de la Euro 2020.
„Este o decizie care va fi luată de acesta împreună cu medicul curant și familia, după ce vor fi puse toate datele medicale în același context, probabil după 3-6 luni de recuperare. La persoanele cu infarct care au avut revascularizare completă și nu au ischemie reziduală, antrenamentul poate fi progresat într-un ritm mai rapid până la atingerea nivelului de efort recomandat. Principiul de luare a deciziei e similar cazuluib Eriksen dacă va continua fotbalul sau nu.
După ce i s-a implantat defibrilatorul, dacă acesta a fost stabil la evaluările efectuate, a înțeles riscurile și totodată își învață și limitele organismului acesta poate continua. Conform ultimului ghid European în Cardiologie Sportivă, dacă pacientul nu face tulburări de ritm la recuperare sau antrenamente, și are o funcție a inimii prezervată, acesta poate reveni la activități de intensitate mare cu o monitorizare cardiologică mult mai frecventă”, a fost analiza doctorului pentru Pro Sport.

CITEȘTE ȘI –>> „A fost oribil, nu pot descrie acel sentiment”. Șeful lui Șahtior povestește clipele trăite în momentul invadării țării sale
Acesta a explicat de ce aspecte depinde recuperarea pe care Hațegan o va începe în curând, astfel încât el să revină la nivelul avut înainte de infarctul miocardic.
„Acum, important ar fi ca Ovidiu Hațegan să intre cât mai repede într-un program personalizat de recuperare cardiacă pentru a se reabilita strucutura inimii cât mai devreme în urma infarctului, și totodată pentru a se verifica stabilitatea electrică a acesteia pe perioada efortului fizic. Fiecare săptămână în care exercițiul este amânat, necesită o lună suplimentară de exerciții pentru a obține același nivel de beneficii.
Legat de revenirea la activitatea profesională trebuie totuși să avem în vedere că un arbitru nu depune un efort fizic la acelasi nivel ca un fotbalist pe perioada partidei, însă totuși acesta este considerabil din punct de vedere al solicitării cardiace. În condițiile în care recuperarea cardiacă decurge fără probleme și Ovidiu Hațegan continuă să se anteneze fizic și e monitorizat regulat prin teste de stres, poate și evaluări imagistice acesta ar putea reveni pe terenul de fotbal”, a mai precizat doctorul”, a încheiat Ștefan Busnatu.