VIDEO | Debut dezastruos pentru România la CM de rugby! Înfrângere cu Irlanda la 74 de puncte

Articol de Gigi Grigorescu - Publicat sâmbătă, 09 septembrie 2023, ora 20:02,
România – Irlanda 8-82
România – Irlanda 8-82

Naţionala de rugby a României a fost învinsă clar, 8-82 (8-33) de Irlanda, în meciul de debut de la CM 2023 care are loc în Franţa.

Primul eseu al meciului România – Irlanda de la CM de rugby a fost reușit de „Stejari”

Meciul a contat pentru în Grupa B și a avut loc pe Stade de Bordeaux. Cum era de anticipat, „Stejarii” nu au pus deloc probleme liderului la zi a ierarhiei internaţionale şi câştigătoarei din acest an a Turneului celor Şase Naţiuni, „verzii” dominând total partida.

Înfrângerea este a doua cea mai drastică pentru tricolori din istorie, după eşecul în faţa Angliei, 0-134, într-un meci-test din 2001. Irlandezii, care au practicat un joc rapid pe linia de treisferturi, au surprins deseori defensiva României, care a lăsat spaţii largi adversarilor şi a ratat placaje decisive.

Confruntarea a început cu un eseu spectaculos reuşit de „Stejari” în minutul 2, prin Gabriel Rupanu, care a finalizat un contraatac neaşteptat, la o greşeală a irlandezilor. Același Rupanu a ratat transformarea.

Replica reprezentanţilor „frunzei de trifoi” a venit rapid, în minutul 5 Jamison Gibson-Park reuşind, la rândul său, un eseu, transformat de căpitanul Johnny Sexton. Irlanda s-a instalat la conducere, alt eseu fiind reuşit de Hugo Keenan (minutul 12), transformat tot de Sexton.

După doar şapte minute, a fost rândul lui Tadgh Beirne să culce balonul în terenul de ţintă al „tricolorilor”, el profitând de erori succesive în apărarea noastră, dar Sexton a ratat transformarea.

În minutul 20, Rupanu a transformat o lovitură de penalitate, reducând din diferenţă, scorul devenind astfel 19-8 pentru Irlanda.

Următorul meci al României la CM de rugby va fi cu deținătoarea titlului, Africa de Sud

Echilibrul primei părţi a partidei s-a rupt în minutul 31, când Marius Simionescu a văzut cartonaşul galben pentru greşeli repetate şi a fost eliminat pentru 10 minute.

Până la pauză, „verzii” au izbutit alte două eseuri, prin Bundee Aki (35) şi Johnny Sexton (40), ambele transformate de Sexton, scorul pauzei fiind 33-8 pentru Irlanda. Partea a doua a fost fără istoric, fazele de atac curgând într-o singură direcţie, spre buturile noastre.

Meciul s-a transformat mai mult într-un antrenament cu public pentru irlandezi, care au marcat nu mai puţin de 7 eseuri: Rob Herring (45), Peter O’Mahony (50, 70), Johnny Sexton (62), Joe McCarthy (67), Bundee Aki (75) şi Tadgh Beirne (80), trei fiind transformate de Sexton, patru de Jack Crowley.

Cele două echipe s-au mai întâlnit şi la ediţia din 2015 a CM. Partida de pe Stadionul Wembley a stabilit recordul de spectatori al competiţiei, 89.267 de persoane fiind prezente în tribune, și s-a terminat cu victoria Irlandei, 44-10.

Următorul meci al tricolorilor va fi pe 17 septembrie, tot la Bordeaux, contra deținătoarei titlului, Africa de Sud.

irlandaromaniaCupa Mondiala 2023