VIDEO | Max Verstappen s-a impus în Marele Premiu de F1 al Belgiei! Olandezul luase startul de pe locul 14

Articol de Gigi Grigorescu - Publicat duminică, 28 august 2022, ora 19:33,
Max Verstappen
Max Verstappen

Pilotul olandez Max Verstappen a câştigat Marele Premiu de Formula 1 al Belgiei. El plecase în cursă de pe locul 14 al grilei de start.

Max Verstappen i-a devansat în MP al Belgiei pe Sergio Perez şi Carlos Sainz Jr

Olandezul, deţinătorul titlului şi liderul clasamentului piloţilor, a fost urmat în cursa de la Spa-Francorchamps de colegul lui de la Red Bull, mexicanul Sergio Perez, şi spaniolul Carlos Sainz Jr (Ferrari), plecat din pole position.

Pe locul 4 a fost britanicul George Russell (Mercedes), iar spaniolul Fernando Alonso (Alpine) a încheiat pe poziţia a 5-a, cu un loc înaintea monegascului Charles Leclerc (Ferrari).

Verstappen reuşise cel mai bun timp din calificări, dar a plecat de pe poziţia a 14-a, după ce a fost penalizat pentru schimbarea unor piese mecanice dincolo de cotele autorizate. Și Leclerc a fost penalizat, plecând de pe 15.

Verstappen are nouă victorii în 14 curse din actualul sezon, ultimele trei fiind consecutive, şi a obţinut şi punctul bonus pentru cel mai rapid tur de cursă.

El s-a impus într-o manieră asemănătoare și acum patru săptămâni, în MP al Ungariei, când pornise de pe locul 10. Olandezul de 24 de ani are 29 de victorii în carieră.

Verstappen şi-a mărit avansul în clasamentul piloţilor, având 284 p, cu 93 mai multe decât Perez. Următoarea etapă, MP al Olandei, are la sfârşitul săptămânii viitoare la Zandvoort.

Cursa din Belgia rămâne în calendarul F1 și în 2023

Marele Premiu al Belgiei va figura în calendarul Formulei 1 şi în 2023, a anunţat promotorul Campionatului Mondial.

„Formula 1 poate confirma că Marele Premiu al Belgiei va figura în calendarul din 2023, în urma unui acord vizând prelungirea parteneriatului nostru. Mai multe detalii despre calendarul 2023 vor fi anunţate în timp util”, a indicat Formula 1.

În timp ce MP al Franţei dispare din calendar în 2023, vecinul său belgian rămâne, dar contractul a fost prelungit doar pentru o ediţie. Pentru viitorul pe termen mai lung al MP al Belgiei, discuţiile continuă, mai ales în legătură cu o posibilă rotaţie cu alte Mari Premii desfăşurate în Europa.

Directorul executiv al Formula 1, Stefano Domenicali, a explicat că F1 vrea să pună în aplicare „un fel de rotaţie care să le permită tuturor să facă parte din calendar”.

În faţa interesului tot mai mare pentru F1 şi a noilor standarde financiare reprezentate de nou-veniţi in campionat (Arabia Saudită, Miami sau Las Vegas anul viitor), „istoria nu este suficientă”, a spus Domenicali.

Pe lista Marilor Premii care au avut loc cel mai des în Campionatul Mondial începând cu 1950, MP al Belgiei este pe locul 4, ediţia de duminică fiind cea cu numărul 67.

spa-francorchampsmax verstappen