VIDEO | Un an de la dispariția lui Diego Armando Maradona! Cariera cu de toate a marelui „El Pibe d’Oro”

Articol de Realitatea Sportivă - Publicat joi, 25 noiembrie 2021, ora 09:59,

Ziua de 25 noiembrie a anului 2020 va reprezenta tot timpul o pată neagră pentru tot ceea ce înseamnă fotbalul la nivel mondial!

Unul dintre cei mai mari fotbaliști ai tuturor timpurilor, argentinianul Diego Armando Maradona, s-a stins din viața la vârsta de 60 de ani, după ce a suferit un stop cardio-respirator. Fosta legendă a suferit în timpul somnului o insuficiență cardiacă acută, la scurt timp după ce fusese operat la cap din cauza unui hematom.

Maradona a avut parte de o carieră fulminantă pe terenul de fotbal. Din păcate, viața sa a fost legată și de scandaluri legate de consumul de droguri, iar copilăria a fost demnă de filme. Născut într-un cartier de la periferia orașului argentinian, Buenos Aires, cel supranumit „El Pibe d’Oro” s-a remarcat pe terenul de fotbal încă de la vârsta de 10 ani. A început fotbalul la clubul Cebollitas, satelitu celor de la  Argentinos Juniors. A fost promovat la echipa mare pe când avea 15 ani, unde a cucerit titlul de campion încă din primul sezon.

După patru ani, mai exact în 1980, Maradona a fost achiziționat de Boca Juniors. S-a impus rapid la noul club și a câștigat titlul de campion în primul an. FC Barcelona a pus ochii pe el și l-a transferat în 1983. A evoluat un singur an la gruparea catalană, suficient să câștige Cupa Regelui, Supercupa Spaniei şi Cupa Ligii spaniole.

Napoli l-a cumpărat de la Barcelona, în schimbul unei sume incredibile la acea vreme: 10 milioane de dolari. Suma a reprezentat un record mondial la acea vreme. Maradona a devenit rapid idolul orașului italian. La Napoli a evoluat șapte ani, timp în care a cucerit două campionate (1986-1987 şi 1989-1990), singurele din istoria clubului napoletan, Cupa Italiei (1987) şi Cupa UEFA (1989).

Maradona a fost un idol și la echipa națională a Argentinei. A debutat în tricoul „pumelor” la vârsta fragedă de 17 ani, la 27 februarie 1977, într-un meci cu Ungaria, câştigat cu 5-1. Un an mai târziu, a făcut parte din lotul Campionatul Mondial, dar nu a fost folosit, deoarece a fost considerat neexperimentat. După un an, a evoluat la CM de juniori organizat de Japonia, unde a cucerit titlul şi a fost desemnat jucătorul competiției.

A făcut parte din prima reprezentativă a Argentinei la următoarele Campionate Mondiale: Spania 1982, Mexic 1986, Italia 1990 şi SUA 1994. În 1986, a cucerit titlul mondial şi a fost desemnat cel mai bun jucător al turneului final. La competiția desfășurată patru ani mai târziu, Argentina a ajuns până în ultimul act.

Unul dintre cele mai controversate momente din cariera lui ca fotbalist a avut loc la Campionatul Mondial din Mexic, în 1986. În meciul disputat cu Anglia, în sferturile de finală, a marcat cu mâna.

A reușit „dubla”, al doilea gol fiind marcat regulamentar. În naționala Argentinei a evoluat în 91 de partide și a punctat de 34 de ori.

Din păcate însă, în 1990 argentinianul a primit o suspendare de un an din cauza consumului de droguri. Nu s-a lăsat de substanțe interzise, iar la data de 6 aprilie 1991 a primit o suspendare de 15 luni pentru dopaj. Trei săptămâni mai târziu, Maradona a fost arestat în Argentina pentru deţinere şi consum de stupefiante. Mass-media nu a încetat să relateze despre escapadele sale.

A revenit pe terenul de fotbal la începutul anului 1992, la echipa spaniolă FC Sevilla, unde a jucat un an competițional. Apoi s-a transferat în țara natală, la Newell’s Old Boys (1993-1994). Și-a încheiat cariera de fotbalist la Boca Juniors (1995-1997).

După aceea, starul argentinian și-a început cariera de antrenor la echipele Mandiyú de Corrientes (1994) şi Rácing Club de Avellaneda (1995). Maradona a revenit la naționala Argentinei la Cupa Mondială din 1994, organizată în Statele Unite. A fost din nou depistat pozitiv, cu efedrină de această dată, şi a primit o suspendare de alte 15 luni.

Nu s-a lăsat de droguri nici după ce și-a pus ghetele în cui, la 37 de ani. A fost internat de mai multe ori la dezintoxicare, iar în aprilie 2004 s-a confruntat cu probleme foarte mari de sănătate din cauza unei supradoze. În octombrie 2008, Maradona a devenit selecţionerul echipei naţionale a Argentinei. A demisionat după Cupa Mondială din 2010 organizată în Africa de Sud.

În ultima vreme însă, Maradona s-a confruntat cu mai multe probleme medicale, care, într-un final, au culminat cu dispariția celui care este considerat de foarte multă lume drept cel mai bun fotbalist al tuturor timpurilor.

Diego Maradona

Citește și DEZVĂLUIRI DE ULTIM MOMENT DESPRE CAZUL LUI MARADONA! AVOCAT: „DIEGO A FOST OMORÂT”

decesmaradonarealitatea