Michel Platini a obţinut recuzarea judecătorilor Curţii de Apel a Tribunalului Penal Federal Elveţian

Articol de Gabriel Ion - Publicat joi, 04 aprilie 2024, ora 20:45,
MIchel Platini
MIchel Platini

Francezul Michel Platini a obţinut recuzarea judecătorilor Curţii de Apel a Tribunalului Penal Federal Elveţian în cazul plăţii a 2 milioane de franci elveţieni.

Michel Platini a obținut o nouă întorsătură în afacerea plăţii a 2 milioane de franci elveţieni

Fostul preşedinte al Uniunii Europene de Fotbal (UEFA) primise suma respectivă în 2011 de la Sepp Blatter, pe atunci preşedintele FIFA.

Prin sentinţa din 15 martie 2024, Tribunalul Federal Elveţian din oraşul Bellinzona a admis recursul lui Michel Platini, din 31 octombrie 2022, şi a admis astfel cererea acestuia de recuzare a tuturor judecătorilor Curţii de Apel a Tribunalului Penal Federal. Este o nouă întorsătură în afacerea plăţii a 2 milioane de franci elveţieni.

În iulie 2022, Michel Platini (în vârstă acum de 68 de ani) şi Sepp Blatter (88 de ani) au fost achitaţi de Tribunalul Penal Federal, dar Ministerul Public al Confederaţiei Elveţiene şi FIFA au făcut recurs. Cererea de recuzare se bazează pe faptul că preşedintele Camerei de Apel a Tribunalului Penal Federal, Olivier Thormann, este magistratul aflat la originea deschiderii procesului penal în 2015.

„Michel Platini ia act cu satisfacţie de hotărârea Tribunalului Federal. Nu se aşteaptă la altceva decât la o achitare, chiar şi în a doua instanţă. Cu toate acestea, este important ca Curtea de Apel să fie compusă din judecători neutri, capabili sa evalueze toate probele într-o maniera neutră”, a reacţionat Dominic Nellen, avocatul fostului mare fotbalist francez, într-un comunicat.

Platini a îndeplinit rolul de consilier al lui Blatter între 1998 şi 2002, în primul mandat al elveţianului la conducerea FIFA, cu o remuneraţie anuală de 300.000 de franci elveţieni.

În 2011, când devenise deja preşedintele UEFA, francezul a reclamat o datorie de 2 milioane de franci elveţieni din partea Federaţiei internaţionale de fotbal pentru activitatea sa de consilier, sumă care i-a fost achitată de forul internaţional, în mod „ilegal” şi „pe cheltuiala FIFA”, în opinia procurorilor elveţieni.

Michel Platini