SONDAJ: Cine ați dori să fie următorul selecționer al României?

OPINIE | E a noastră sau nu e a noastră? Asta e întrebarea

Articol de George Drafta - Publicat joi, 14 octombrie 2021, ora 15:15,
Emma Răducanu/Sursa foto: Profimedia Images
Emma Răducanu/Sursa foto: Profimedia Images

De o lună și jumătate, peisajul media din România s-a îmbogățit cu o nouă prezență care a căpătat tot mai multă atenție după ce a uluit întreaga lume. 

Povestea Emmei Răducanu a început în această vară la Wimbledon. Acolo a fost pentru prima oară băgată în seamă, mai ales că s-a pus în calea Soranei Cîrstea, care căuta să își treacă în palmares cea mai bună performanță a sa la turneele de grand slam. Totuși nimeni nu a crezut că britanica de doar 18 ani ar fi capabilă să scrie istorie atât de repede după aventura de pe iarba londoneză. US Openul din acest an a însemnat însă momentul afirmării sale depline. Parcursul său este demn de o poveste de film.

Este prima sportivă din istorie care triumfă într-un turneu de mare șlem începând competiția din calificări! Mai mult decât atât, a plecat acasă cu trofeul fără să piardă vreun set în cele 10 meciuri disputate! Și a devenit prima britanică care triumfă la acest nivel după 44 de ani. Britanică, dar cu tată român, a tot fost descrierea insistentă căreia i s-a făcut domnișoarei Răducanu, în media românească. Iar de aici până la o isterie internaută a mai fost doar un pas. Am uitat rapid de Bianca Andreescu, pentru că nu a mai performat în ultimul timp și am început să ne lăudăm cu noua senzație a tenisului mondial.

CITEȘTE ȘI –>> EMMA RĂDUCANU, ÎNCURAJATĂ DE UN MULTIPLU CAMPION AL TENISULUI: „TOATĂ LUMEA SE AȘTEPTA LA ASTA”

Mulți au asimilat-o ca fiind a noastră, încercând să sape și să descopere tot mai multe despre familia sa pe linie paternă. Au fost și din cei care nu s-au entuziasmat prea tare, considerând-o un produs 100 % britanic. Pentru că formarea sa pentru sportul de performanță s-a făcut departe de plaiurile mioritice. Notorietatea fantastică de care s-a bucurat Emma imediat după succesul de pe pământ american nu trebuie să ne determine să o „amanetăm” pentru noi.

Sursă foto: Profimedia

Putem să îi admirăm performanțele și charisma de care dă dovadă chiar dacă este doar la vârsta majoratului. Cu siguranță că de acum înainte ea va fi în lumina reflectoarelor atât timp cât momentul US Open 2021 nu va fi îngropat de posibilele rezultate mai puțin convingătoare din anii care urmează. Dacă va confirma, atunci ea ar putea deveni refugiul românilor iubitori de tenis, care sunt martorii blocajului de moment al Simonei Halep. Faptul că Emma a fost capabilă de o astfel de ispravă ne face să fim puțin invidioși pentru că rareori dăm de o astfel de nestemată. La o adică, putea fi a noastră!

E posibil ca după retragerea Simonei Halep să nu mai apară nimeni care să îi continue șirul performanțelor. Și atunci vom rămâne doar cu româncele noastre „din vecini”. Finala tinereții de la Flushing Meadows ne-a transmis faptul că o nouă generație este pe cale să explodeze. Și să monopolizeze atenția fanilor și a media pentru următorii ani. Această perfomanță colosală a Emmei Răducanu ne arată că în sport imposibilul nu există. Cu siguranță că mediul în care a trăit a ajutat-o mai mult decât dacă ar fi ales rintr-o conjunctură patria părintelui ei.

CITEȘTE ȘI –>> SIMONA HALEP O AVERTIZEAZĂ PE EMMA RĂDUCANU: „TREBUIE SĂ AIBĂ FOARTE MARE GRIJĂ DUPĂ O LOVITURĂ ATÂT DE MARE!”

Simona a răzbit, dar mi-e teamă că vorbim doar de un talent fantastic și de o ambiție ieșită din comun. Plus un ajutor din partea familiei. Care în cazul unui sport precum tenisul e vital pentru a nu te pierde pe drum. Cred că cel mai mare câștig al „românizării” Emmei este că ea poate deveni un model pentru puștii și puștoaicele de la noi care fac primii pași în tenis și care au nevoie de exemple de succes. În afara de cel al Simonei, ei pot să privească de acum și spre ascensiunea fetei stabilite la Londra.

romanizarerealitateasimona halepsucces istoricmodelemma raducanuus open