OPINIE | Turneul care deranjează pe (aproape) toată lumea

Articol de George Drafta - Publicat miercuri, 07 iulie 2021, ora 17:05,
Sursă foto: Profimedia
Sursă foto: Profimedia

Competiția olimpică de fotbal este mai interesantă pentru noi în acest an pentru că printre participante este și echipa națională de fotbal a României. 

De fapt nu e chiar reprezentativa pe care o știm cu toții pentru că regulamentul turneului de la Tokyo, la fel ca și la precedentele ediții, stipulează că loturile vor fi formate din jucători U23 la care se adaugă alți trei fotbaliști fără criteriu de vârstă. Această regulă este folosită tocmai pentru ca fotbalul să nu ia fața altor discipline la marea sărbătoarea a sportului mondial. În condițiile în care oricum turneele finale de Campionat Mondial sau Campiona European sunt acoperitoare pentru cel mai iubit sport al planetei.

CITEȘTE ȘI –>> VIDEO | DICĂ MIZEAZĂ PE TRICOLORII OLIMPICI! „TREI, PATRU POT AJUNGE LA NAŢIONALA MARE!”

Absolut corect până aici. Doar că neplasarea turneului într-o perioadă cu date FIFA bulversează total întregul proces de selecție. În aceste condiții cluburile nu sunt obligate să elibereze jucătorii pentru prezența lor la lotul olimpic. Astfel, că dincolo de respectarea unui criteriu de vârstă antrenorii se tranfosmă în târgoveți. Care trebuie să poarte negocieri cu patronii pentru ca aceștia să renunțe  la anumiți jucători pentru o perioadă de timp. A fost și cazul lui Mirel Rădoi. Care a încercat să facă tot posibilul pentru ca România să alinieze cea mai bună echipă în Japonia. Doar noul Farul al lui Gică Hagi nu a strâmbat din nas atunci când pe adresa clubului au sosit doleanțele selecționerului.

Însă nașul Gigi Becali nici nu a  vrut să audă că una dintre perlele sale va îmbrăca tricoul naționalei. Și va rata primele meciuri ale sezonului. Până la urmă pe Gigi Becali îl apără legea. Atât cât nu ești obligat, poți să spui și nu. Însă nu la toți este la fel ca la noi. Spaniolii spre exemplu au putut să mobilizeze 6 jucători din lotul de la Euro. Pentru o reprezentare cât mai bune la Jocurile Olimpice. Iar informațiile sunt că Federația de la Madrid s-a impus în fața cluburilor. Care nu au avut dreptul să solicite ca unii dintre fotbaliștii cu un sezon superîncărcat, cazul lui Pedri,  să fie săriți de la selecție.

Sursă foto:  Profimedia

Iată că forul spaniol a considerat competiția suficient de importantă încât să îi confere prioritate. Cu siguranță, că a existat un memorandum semnat de toate cluburile care s-au angajat că vor pune la dispoziție jucătorii solicitați. E adevărat că La Liga debutează  după ce se încheie turneul olimpic, iar echipele care trimit jucători acolo nu sunt angrenate în preliminariile cupelor europene. Parctic doar pregătirea lor este puțin afectată, să zicem.

CITEȘTE ȘI –>> CUM TRĂIEŞTE MARIUS MARIN FOTBALUL PRINTRE STRĂINI: ,,TOT TIMPUL AM FOST NEDREPTĂŢIŢI ÎN EUROPA”

Asta nu ar fi împiedicat însă Federația de la București să gândească un plan prin care șansele noastre la un parcurs, de ce nu?, chiar istoric să fie cât mai mari. Dacă ținem cont și de faptul că este prima noastră calificare după 57 de ani cred că efortul nu ar fi fost prea mare.Prima măsură care cred că ar fi putut fi luată ar fi fost amânarea startului Ligii 1  până după încheierea turneului olimpic. Mai ales că am vzăut că acum se poate juca fotbal la noi și în luna ianuarie. Sunt convins că lotul ar fi fost mai îmbunățit calitativ. Sigur că cei mai importanți jucători ar fi venit tot de la echipele care ne reprezintă în competițiile continentale ale căror date de disputare nu ar fi putut fi schimbate.

Dar și acolo s-ar fi putut găsi ceva soluții. Poate ar fi fost măcar 1-2 jucători eliberați în schimbul unor compensații financiare care nu ar fi găurit bugetul instituției. Până la urmă cea mai mare vină pentru că acest turneu se desfășoară fără unii dintre actorii importanți o are FIFA. Înțeleg perfect care este ideea competiției olimpice de fotbal, dar trebuia făcut de așa natură încât măcar jucătorii eligibili să poată fi selecționați fără probleme. Nu să tot bați pe la porțile lui Gigi Becali, Mihai Rotaru sau Neluțu Varga.

realitatearădoijoturneu olimpic de fotbalselecție