VIDEO | Pedeapsă dură pentru o iraniancă după ce a concurat fără hijab! Autoritățile i-au lăsat doar medaliile

Articol de Gigi Grigorescu - Publicat sâmbătă, 03 decembrie 2022, ora 12:56,
Elnaz Rekabi
Elnaz Rekabi

Casa familiei alpinistei iraniene Elnaz Rekabi a fost demolată, după ce sportiva a concurat în toamnă cu capul descoperit.

Autoritățile din Iran au dărâmat casa lui Elnaz Rekabi și i-au lăsat doar medaliile

Rekabi a concurat fără hijab în octombrie la o competiție de alpinism sportiv care a avut loc în Coreea de Sud. În același timp în Iran avea loc proteste anti-regim din cauza faputlui că o tânără de 22 de ani, Mahsa Amini, a murit în custodia poliției morale, arestată din cauză că nu și-a purtat hijabul în mod corespunzător.

Unii demonstranți iranieni au văzut în Rekabi un simbol al revoltei naționale. În paralel, grupurile pentru drepturile omului și-au exprimat temerile pentru siguranța ei când s-a întors la Teheran.

Filmările obținute de CNN de la IranWire arată o casă distrusă în totalitate, iar într-o găleată sunt câteva medalii. Bărbatul care filmează videoclipul descrie în iraniană ce s-a întâmplat cu casa.

În film apare și fratele lui Rekabi, Davood, plângând în hohote. Davood este el însuși campion la alpinismul sportiv, cu zece medalii de aur în palmares.

Bărbatul care filmează, a cărui identitate nu este cunoscută, spune că acesta este rezultatul vieții în Iran. „A fost casa unei campioane cu kilograme de medalii cucerite pentru această țară.

A muncit din greu pentru a face această țară mândră. Fratele ei i-au pulverizat în față spray cu piper, au demolat o casă de 39 mp și au plecat. Ce pot sa spun?”, se aude pe filmare. Nu este clar când a avut loc demolarea.

Elnaz Rekabi spune că a concurat „întâmplător” fără hijab în Coreea de Sud

Imaginile cu Rekabi purtând o bentiță cu părul în coadă de cal în timp ce concura la Seul au devenit virale pe rețelele de socializare.

Când a revenit în Iran, videoclipurile păreau să arate că este întâmpinată de mulțimi care scandau „Elnaz the Hero” pe Aeroportul Internațional Imam Khomeini din Teheran.

Sportiva a scris câteva zile mai târziu pe contul ei de instagram: „Sunt recunoscătoare tot timpul pentru sprijinul primit tuturor oamenilor din Iran, al celor mai onești oameni din lume, sportivi și non-sportivi, și pentru tot sprijinul tău primit în comunitatea mondială”.

Rekabi a sugerat, pe contul ei de Instagram, cât și în interviurile cu presa de stat IRNA, că a concurat „întâmplător” fără hijab, pe care Iran prevede că trebuie purtat de femeile care reprezintă țara în străinătate.

Elnaz Rekabialpinism sportiv