SONDAJ: Cine ați dori să fie următorul selecționer al României?

Denumirea de ,,Steaua”, interzisă de CNA! Florin Talpan reacţionează: ,,Decizia e abuzivă şi nu ţine cont de realitate”

Articol de Mihai Cristian - Publicat joi, 14 octombrie 2021, ora 22:25,
Florin Talpan
Florin Talpan

Un post de televiziune din România a fost atenţionat de către Consiliul Naţional al Audiovizualului pentru folosirea termenilor de „Steaua”, „Steaua București” și „Stelei” în timpul jocului dintre Mostiştea Ulmu şi CSA Steaua, partică care conta pentru barajul de promovare în Liga a 2-a, terminată atunci cu scorul de 2-0 pentru ,,militari”.

În solicitarea pe care a făcut-o CNA, se transmiteb faptul că pe post trebuie să se prezinte numele echipei pregătite de Daniel Opriţa exact aşa cum apare pe site-ul Federaţiei: Clubul Sportiv al Armatei Steaua.

,,Întrunit în ședința publică din data de 05.10.2021, CNA a analizat raportul de monitorizare întocmit de direcția de specialitate cu privire la difuzarea de către Digi Sport 1 a meciului de fotbal Mostiștea Ulmu – Steaua, în data de 08.05.2021, în intervalul orar 11:26:58-13:21:02, în cadrul căruia Ioan Viorel (comentator) a folosit următorii termeni: „Steaua București”, „Steaua”, „Stelei”. Scorul partidei s-a afișat de mai multe ori și s-a titrat: „MOSTIȘTEA ULMU – STEAUA”.

După vizionarea unor secvențe relevante din meciul respectiv și audierea punctului de vedere al reprezentantului postului, CNA a decis, la finalul dezbaterilor, să transmită o scrisoare de atenționare prin care solicităm ca, în viitor, să se afișeze denumirea echipelor în conformitate cu cea de pe site-ul FRF pentru informarea corectă, respectiv Clubul Sportiv al Armatei Steaua.”, apare în decizia transmisă de către CNA.

CITEȘTE ȘI CINE VA FI NAȘUL COPILULUI LUI LAURENȚIU REGHECAMPF: „VA FI UN BOTEZ SUPERB, CU INVITAȚI DE SEAMĂ!”

După decizia CNA, Florin Talpan, juristul celor de la CSA Steaua, a reacţionat. Acesta spune că măsura luată de Consiliul Naţional al Audiovizualului este una ,,abuzivă” şi care ,,nu ţine cont de realitate şi nici de prevederile legale”.

florin-talpan

,,Decizia CNA de a atenționa postul Digi Sport 1 să nu mai folosească numele „Steaua” și „Steaua București” când se referă la Clubul Sportiv al Armatei „Steaua București” este total greșită, abuzivă chiar, care nu ține cont de realitate și nici de prevederi legale, dispoziții ale instanțelor române, neluând în considerare faptul că Clubul Sportiv al Armatei Steaua București este singurul posesor al mărcii si al denumirii de „Steaua București”.

Decizia dată de CNA este eronată, bazându-se probabil pe diverse informații false tot din presă, unde Clubul Steaua Bucuresti este deseori numit „CSA”, deși această denumire este incorectă. Clubul Steaua Bucuresti nu se numește CSA. De altfel, acest CSA, adică Clubul Sportiv al Armatei, nici măcar nu reprezintă un nume, ci o simplă descriere a entității, echivalentul unui SA (societate pe acțiuni), al unui SRL (societate cu răspundere limitată), al unui CS (Club sportiv) sau FC (Fotbal club).

Citește și ANAMARIA PRODAN, ANUNŢ CLAR ÎN PRIVINŢA CĂSNICIEI CU LAURENŢIU REGHECAMPF: ,,NU DIVORŢEZ! SOŢUL MEU ESTE ÎNTR-O NEBULOASĂ”

Pentru că Steaua Bucuresti este Clubul Armatei. La schimbarea numelui în „Steaua”, conducătorii de atunci ai clubului au hotărât să aducă un omagiu Armatei Române, instituție din care se trage clubul Steaua, și au adăugat un „al Armatei” după „Club Sportiv”. Însă această decizie nu schimbă cu nimic faptul că numele clubului este „Steaua București”.

Așa cum numele Clubului Sportiv Dinamo București este Dinamo București. Acel „CS” din dreptul numelui rivalilor noștri este tot o descriere a entității. Și ei ar fi putut adăuga un „al Poliției”, dar au ales să nu o facă. În cazul în care ar fi făcut-o, numele clubului Dinamo ar fi fost tot Dinamo. În niciun caz nu ar fi fost CSP Dinamo.

Vă atragem atenția că aceasta prescurtare de CSA nu se foloseste nicăieri în lume la alte echipe. Nimeni nu îi spune „AFC” echipei Amsterdamsche Football Club Ajax. În schimb, se folosește numele: Ajax.

Și chiar dacă unele cluburi au denumiri precum AS Roma, numele acestor cluburi este deseori mult mai complex. În cazul acesta, AS Roma ar trebui să se numească Associazione Sportiva Roma S.p.A.

Citește și FOTO | ANAMARIA PRODAN, APARIȚIE INCENDIARĂ DUPĂ CEREREA DE DIVORȚ A LUI LAURENȚIU REGHECAMPF

Însă niciun comentator nu folosește acest nume. Folosește în schimb numele de marcă. În Liga 1 cele mai multe echipe nu se numesc așa cum numele lor sunt rostite de către comentatori. E destul să urmăriți o etapă pentru a afla că în Liga 1 joacă o echipă cu numele „Fecesebe”. O privire aruncată pe clasament ne arată că acest nume nu există printre echipele care participă la Liga 1 în acest sezon.

Există în schimb SC Fotbal Club FCSB SA. Însă nimeni nu folosește acest nume când face referire la această echipă, fiind preferat mult mai ușorul „fecesebe”, chiar dacă FCSB e un substantiv propriu, un nume, nu un acronim.

Conform deciziei CNA, toți comentatorii ar trebui să îi spună acestei echipe SC Fotbal Club Fcsb SA, nu „Fecesebe”.

Citeşte şi UN FAIMOS PREȘEDINTE AL UNUI CLUB DE MARE TRADIȚIE A VRUT SĂ SE SINUCIDĂ! CINE I-A SALVAT VIAȚA

Asa vedem că în Liga 1 nu există Dinamo București, ci SC Dinamo 1948 SA. Nu există CFR Cluj, ci FC CFR 1907 Cluj SA. Nu există Rapid București, ci Fotbal Club Rapid 1923 SA.

Fără a vorbi pentru aceste echipe, Clubul Sportiv al Armatei Steaua București este singurul deținător al mărcii si denumirii „Steaua București” sau Steaua . Acest lucru a fost demonstrat deja în instanță, unde ICCJ i-a interzis echipei SC Fotbal Club FCSB SA să folosească acest nume fără acordul clubului Steaua. Pentru că Clubul Sportiv al Armatei „Steaua București” este singurul deținător al mărcii si denumirii „Steaua București”, numele „Steaua București” poate fi utilizat pentru a-l descrie.

În acest caz nu am avea de-a face cu o dezinformare. Ba chiar ar fi o informare corectă a publicului în ceea ce privește identitatea clubului nostru, identitate care este de multe ori pusă sub semnul întrebării deoarece anumiți ziariști sau oameni de TV refuză să admita realitatea de mai bine de 75 de ani precum și deciziile instanțelor că Clubul „Steaua București” este singurul deținător al mărcii si al denumirii „Steaua București”.

Pe această cale, va informez că folosirea numelor „Steaua” sau „Steaua București” ca referire la Clubul Sportiv al Armatei „Steaua București” reprezintă o exprimare corectă.”, este reacţia lui Florin Talpan, potrivit GSP.

Citeşte şi CONTINUĂ TENSIUNILE LA CSA STEAUA! OGĂRARU CĂTRE TALPAN: „EU AM UN STATUT, EL ESTE ANGAJAT AL ARMATEI!”

daniel opritacsa steauaflorin talpancnadecizie