FOTO | Arbitri români au început pregătirea pentru sistemul VAR! Anunțul FRF

Articol de Alexandru Dan - Publicat marți, 14 septembrie 2021, ora 17:50,
sursa foto- FRF
sursa foto- FRF

Federația Română de Fotbal a oferit ultimele detalii despre implementarea sistemului de arbitraj video în Liga 1!

„Cavalerii fluierului” din fotbalul românesc și-au început de astăzi cursurile pentru familiarizarea cu sistemul VAR. FRF a anunțat că fiecare arbitru are nevoie de câte 29 de ore de pregătire practică, în vederea obținerii certificării VAR (conform protocolului, activitățile nu se pot desfășura în grupuri mai mari de două persoane).

Etapele următoare în pregătire sunt bine definite în programul validat de FIFA:

• Aplicarea protocolului prin analizarea unor faze simple (se pune accent pe colaborarea cu operatorii video, folosirea diferitelor unghiuri de filmare).
• Analizarea unor situații complexe prin care se consolidează cunoștințele acumulate până atunci.
• Asistență video în modul offline la meciuri live, pas important în care oficialii de joc urmăresc în timp real partida și aplică principiile VAR fără însă a influența deciziile luate pe teren.
• Simularea incidentelor în jocuri de pregătire – diferite situații de joc sunt create special pentru intervenția sistemului de asistență video.
• Jocuri de durată redusă în care sunt regizate situații de joc pentru a testa cunoștințele arbitrilor și timpii acestora de reacție.
• Jocuri oficiale de juniori în care situațiile sunt analizare în timp real de VAR, iar sistemul poate interveni în luarea deciziilor pe teren.

În ce situații poate fi folosit VAR?

GOLURI. Rol de asistență a ”centralului” în a determina dacă în faza premergătoare înscrierii unui gol a existat vreun incident care poate duce la anularea reușitei. Jocul este întrerupt doar odată ce mingea a trecut linia porții, pentru a nu afecta cursivitatea partidei.

PENALTY. Rol de a clarifica situațiile de acordare a loviturilor de la 11 metri. Poate decide acordarea unui penalty sau anularea unei decizii inițiale de a acorda lovitura de pedeapsă.

ELIMINARE. Rol în identificarea situațiilor în care se impune acordarea unui cartonaș roșu sau anularea unei astfel de decizii.

IDENTITATEA JUCĂTORILOR. Atunci când arbitrul acordă cartonașe jucătorilor, VAR va confirma arbitrului identitatea jucătorilor ce meritau sancțiunea.”, se arată în anunțul FRF.

Citește și SISTEMUL VAR, TOT MAI DEPARTE DE LIGA 1! CÂND VOR BENEFICIA ECHIPELE DE ARBITRAJUL VIDEO

frfsistem varrealitatea